خواص ازگوه یا آویشن دلفانی:
ازگوه یا ازبوه یکی از گیاهان خود رو در شهرستان دلفان است
۱- ازگوه یک داروى ضد تشنج (آنتى اسپاسمودیک) است. ازگوه تعداد زیادى از بیمارى هاى مختلف که ظاهرا هیچگونه شباهتى با یکدیگر ندارند و همه آنها به علت تشنج رگها و ماهیچه هاى صاف و مجارى داخلى بدن بروز مى کنند را معالجه مى کند. از اینجا، اهمیت ازگوه در طب امروز معلوم مى شود.
۳- ازگوه گازهاى روده ها را جذب کرده و از بین برده و در درمان نفخ معده و روده ها مؤثر است.
۴- ازگوه گردش خون را تحریک و جریان آن را منظم مى کند.
۵- ازگوه هوش و قوه ادراک را زیاد مى کند.
۶- ازگوه اعمال اعضاى جنسى را در بدن تحریک و تقویت مى کنند.
۷- ازگوه در درمان بیمارى هاى ریوى، زکام، برونشیت، آسم، گریپ، سیاه سرفه و آنژین مفید بوده و خلط آور خوبى است.
۸- ازگوه ترشح آب دهان، ترشح عرق و ترشح بول را زیاد مى کند و از این لحاظ آن را در بیمارى هاى مربوط مورد استفاده قرار مى دهند.
۹- ازگوه به عقیده شابرول و پارتوریه، متخصصان بیمارى هاى کبد، ترشح صفرا را زیاد مى کند و آن را به جریان مى اندازد، بنابراین، سلولهاى کبد را به کار و فعالیت وامى دارد و در این مورد اصطلاحا مى گویند کلرتیک است.
۱۰- آویشن قاعده آور (مدر طمث) است و در بانوانى تجویز مى شود که قاعده آنان بند آمده است، یا اینکه ترشحات سفید در آنها دیده مى شود.
۱۱- ازگوه به علت وجود تیمول که در آن است یک ضد عفونى و ضد انگل قوى است و انواع کرمهاى روده از قبیل تریکوسفال آنکیلوستوم و اکسیور (کرمک) را مى کشد و علاوه بر کشتن کرمها، تخم کرم را نیز از بین مى برد.
۱۲- شستن سر با جوشانده غلیظ ازگوه (ده گرم ازگوه را در صد گرم آب جوشانیده، صاف کرده به کار برند) موجب جلوگیرى از ریزش موى سر و تقویت پیازهاى آن مى شود و اگر به آن مداومت کنند موى سر را مى رویاند.
۱۳- از ازگوه ، اسانسى مى گیرند که مسکّن بسیار خوبى براى درمان دردها است
۱۴- از همه این خواص مهمتر، خاصیتى است که در رأس همه قرار دارد و آن وجود آنتى بیوتیکهاى قوى در ازگوه است. در کتاب مفردات پزشکى دراین باره صریحا آمده است: «ازگوه ضد باکترى و ضد عفونى کننده قوى است»، همچنین آرنوزان در کتاب خود مى نویسد: «ازگوه داراى خواص ضد عفونى کننده خیلى قوى است»، به همین جهت ازگوه را مثل آنتى بیوتیکها در بیمارى هاى میکروبى و عفونتهاى داخلى بدن (بهطور جوشانده یا دمکرده) تجویز مى کنند و نیز از اسانس آن یک نوع ادکلن، به منظور ضد عفونى کردن و نیز صابونهاى مایع و جامد براى تمیز کردن دستها در اعمال جراحى ساخته شده است. آویشن همچنین براى حفاظت و نگهدارى گوشت به کارمى رود.
دو تن از دانشمندان موسوم به لیون و لوازو ترکیب ازگوه زیر را جهت ضد عفونى کردن دهان تجویز کرده اند:
تیمول ۲۵/ ۰ گرم
فنول ۱ گرم
اسید بوریک ۲۵ گرم
تنتوراکالیپتوس ۱۰ گرم
آب ۱۰۰۰ گرم
۱۵- براى تقویت عمومى بدن و به کار انداختن اعمال پوست بدن، ۵/ ۰ گرم تا ۲ گرم اسانس ازگوه را با ۳۰۰ گرم کربنات دوسود مخلوط کرده در وان حمام مى ریزند و بدن را در آن حمام مى دهند و از این راه، بیماران مبتلا به روماتیسم اثرات خوب از آن گرفته اند.
۱۶- اسانس ازگوه را براى بى حس کردن دندان کرمخورده تجویز مى کنند، به این طریق که مقدار کمى پنبه بر سر چوب باریکى پیچیده و مقدار خیلى جزئى از اسانس ازگوه را به آن آلوده و به داخل دندان کرمخورده مى مالند، درد را برطرف مى کند.
شما کدام یک از محصولات را در لابراتوارهاى امروزه دنیا سراغ دارید که بتواند با ازگوه ، این گیاه پیش پاافتاده که به طور خودرو در بیابانها و تپه ها مى روید، رقابت کند و اینهمه خواص طبى داشته باشد.
مصرف روزانه ازگوه
ده تا پانزده گرم ازگوه را در یک لیتر آب جوشان دم کرده و پنج تا شش فنجان آن را در روز تناول کنید؛ دمکرده رقیق آویشن را مىتوان جانشین چاى صبح و عصر کرد و آن را با عسل شیرین کرده و خورد.
تهیه و تنظیم از داروخانه بوعلی دلفان (برادران اصغری) عطاری دلفان
استفاده از مطالب سایت بدون ذکر منبع طبق ماده ۱۲ قانون جرائم رایانهای مورد پیگیری قرار خواهد گرفت